schip vergaan

Waar ligt die schat?!

schip vergaat, Goudkoorts in nederland

 

in Nederland is goud te vinden! Bijna 200 jaar geleden verging op 9 oktober 1799 het Britse fregat ‘de Lutine’ tussen tussen Vlieland en Terschelling.

 

De reden dat de ramp met de Lutine niet vergeten is?

Aan boord was een grote lading goud en zilver. En ze denken dat er ook juwelen bij waren voor stadhouder Willem V. 

Het goud en zilver was soldij voor de Engelse soldaten en voor het Duitse vorstendom Hannover. In 1799 voeren de Engelsen en de Russen veldslagen tegen de Bataafse Republiek en de Fransen.

 

Niemand weet hoeveel goud en zilver er aan boord was. Maar in 1821 schat de Nederlandse regering de waarde op twintig miljoen gulden! Sommigen zeggen dat er nog steeds enorme hoeveelheden goud en zilver onder het zand verborgen liggen. 


Onmiddellijk na het vergaan van de Lutine brak de goudkoorts uit. De Engelsen stuurden een schip naar de plek waar de Lutine was gezonken en waarschijnlijk hebben zij toen een deel van de schat gevonden. De Terschellingers verkenden in 1800 het zeewrak en vonden enkele vaatjes goud en zilver. De waarde was zo´n 300.000 gulden. 


Maar er ligt nog steeds veel goud en zilver op de bodem van de zee! Het wrak en de vaten zilver en goud zijn door de stroming en golven helemaal uit elkaar gevallen en verspreid over de zeebodem en onder het zand. een jongen vond een keer een gouden munt op het strand.